COLUMN

RED DE EZEL

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

19 NOV 2019

1

JILKE TANIS

EIGENAAR JUNEY

Als je, zoals ondergetekende, een wat impulsieve aard hebt, kan het zomaar gebeuren dat je op straat een Zuid-Afrikaan tegenkomt die vervolgens vijf weken te gast is. Hoewel het aantal 'faranjis', buitenlanders, hier, vergeleken met andere landen, meevalt, passeren er af en toe avonturiers die per voet, motor, auto of fiets door Afrika trekken. De meeste van die mensen doen dat voor de lol en het avontuur. Zo niet onze Zuid-Afrikaan. Keegan doorkruiste half Afrika om aandacht te vragen voor het lot van de ezel.

Reden voor Keegans missie zijn de Chinezen. Een ezel, dat wist ik ook niet, heeft een huid die je kunt koken om een soort gelatine te krijgen. Dit goedje, dat je op kunt lossen in water, werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde tegen slapeloosheid en veroudering. Om het spul, ejiao, te kunnen maken, worden steeds meer ezels ‘s nachts overvallen, van hun huid beroofd en dood achtergelaten. Vooral in Kenia zijn ezels hun leven niet zeker: dit land gaf sinds 2016 vier Chinese slachterijen een licentie om per dag zo’n 1000 ezels te slachten. De afgelopen jaren zijn dan ook zo’n 300.000 lastdieren, 15 procent van de Keniaanse ezelpopulatie, gestript en per zeecontainer naar China opgestuurd. Als de massamoord op de dieren zich de komende tijd in dit rappe tempo doorzet, is er in 2023 in heel Kenia geen ezel meer te vinden. Niet een op vier poten tenminste.

Cruciale dieren


Terwijl de Chinezen Kenia vrij gemakkelijk leeg lijken te plukken, waarschuwen experts voor eenzelfde situatie hier in Ethiopië. Die zorg is niet onterecht: in Ethiopië woont de grootste ezelpopulatie ter wereld. Minimaal 8.5 miljoen ezels spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van de bevolking. Net als in Kenia zijn er verhalen over nachtelijke stroperijen en net als daar krijgen boeren op sommige plekken regelmatig het aanbod hun ezels te verkopen en snel geld te verdienen; een verleidelijke keus als je oogst net is mislukt of je geld nodig hebt. Dat echter niet elke Ethiopiër zijn ezel zomaar afstaat, bleek wel toen de overheid zich in 2017, na dagenlange protesten, gedwongen zag een slachthuis in Debre Zeit te sluiten. Het doden van de dieren was tegen de ‘normen en cultuur van de mensen’, aldus de demonstranten destijds.


Als de massamoord doorzet, is er in 2023 in Kenia geen ezel meer te vinden.


Steeds populairder

Protest is schaars en de ezeljacht in Afrika lijkt voorlopig niet te stoppen. Op voortschrijdend inzicht van de Chinezen hoeven we evenmin te hopen: nu daar de middenklasse stijgt, wordt ejiao alleen maar populairder.


Toch is er ook goed nieuws: vorig jaar organiseerde de Ethiopische overheid als eerste ter wereld een evenement om het probleem te bespreken en richtte ze een comité op dat de bedreiging en de impact van de ezelhandel gaat onderzoeken. Ondertussen ben ik blij dat er hier af en toe een Keegan voorbijkomt, die ezels probeert te weerhouden andere ezels te doden. Voor het te laat is en we hier straks zonder zitten.Lees meer

Juney start vijfjarige samenwerking met Woord en Daad

Deze zomer start Juney een vijf-jarige samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland.

One of the guys - column voor het blad Werelddelen

"Daarom kreeg ik zo’n dikke glimlach van dat ‘mister Jolki’, die ene morgen."

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

thin
nl_NLDutch
nl_NLDutch

My Shopping Cart

Recente projecten