NIEUWS

Overal sprinkhanen

Naast Corona bedreigen sprinkhanen het leven van Ethiopiërs.

03 april 2020

0

REDACTIE

Al in 2019 geleden maakte de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, melding van een angstaanjagende zwerm sprinkhanen die vanuit het Arabische Schiereiland richting Ethiopië zouden komen. Op zoek naar voedsel vlogen de insecten in zwermen van soms wel 1200 vierkante kilometer naar Oost-Afrika, waarbij elke km2 het ongelooflijke aantal van wel 40 tot 80 miljoen sprinkhanen bevatte. In de maanden die volgden pakten donkere wolken zich boven Ethiopië samen. In moordtempo vraten de honderden miljarden sprinkhanen hun buik vol, waarna ze opstegen en een volgend gebied aanvielen. Bij elke kilometer land die ze leegaten, aten ze net zoveel als 35.000 mensen doen.

Nu sprinkhanen ons land overvielen, verdiepte ik me die eerste maanden van dit jaar eens in dit beestje. Fascinerend. Sprinkhanen, zo las ik, zijn van nature eigenlijk vrij rustige insecten. Het beestje leidt een rustig en vredig bestaan en zolang hij genoeg te eten heeft, is het een einzelgänger die niemand lastig valt. Zodra de sprinkhaan echter met voedselschaarste te maken krijgt, gaat hij op zoek naar voedsel. Met hem alle andere sprinkhanen met hetzelfde probleem. In de gebieden waar de hongerige insecten nog wel eten vinden, wonen de beestjes noodgedwongen op een kluitje. En daar begint het probleem. Nu al die sprinkhanen op een klein oppervlak leven, raken hun springpoten steeds vaker die van andere sprinkhanen. Dit zorgt ervoor dat ze serotonine afscheiden. Als wij mensen dat doen, worden we gelukkig, als een sprinkhaan dat doet, wordt hij onherkenbaar. Hij wordt felgeel, gespierder en ontdekt ineens de kracht van de groep. Binnen no time vermenigvuldigen de gespierde sprinkhanen zich.Al die sprinkhanen leggen miljoenen eitjes


In Oost-Afrika voltrekt zich inmiddels een onvoorstelbare ramp met een enorme impact op Ethiopië en haar buurlanden. Doordat in Ethiopië tot nu toe 200.000 hectare land met daarop 365.000 ton voedsel weggevreten werd, hebben inmiddels een miljoen mensen acute voedselhulp nodig. De verloren oogsten drijven de voedselprijzen op en laten boeren berooid achter. De verwachting is dat het regenseizoen, dat normaal gesproken rond deze tijd zo’n beetje begint, nog eens miljoenen eitjes tot leven zal wekken. Nieuwe, grotere zwermen sprinkhanen zullen ontstaan. Tel daarbij op dat talloze Ethiopiërs door de (economische) gevolgen van Covid-19 hun werk verloren en geen geld meer hebben, en de ramp is compleet.

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het in Ethiopië gaat, nu met Corona. Het liefst vertel ik dan over de moeite die de Ethiopische overheid doet om het virus te bestrijden; over de verplichte mondkapjes, de dagelijkse updates, de verplichte quarantaine voor terugkerende reizigers en dus dat handjevol geregistreerde coronadoden. Het werkelijke verhaal is helaas dus wat minder rooskleurig: het is de ramp achter de ramp die ook hier z’n duizenden verslaat.


Lees meer

Juney start vijfjarige samenwerking met Woord en Daad

Deze zomer start Juney een vijf-jarige samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland.

One of the guys - column voor het blad Werelddelen

"Daarom kreeg ik zo’n dikke glimlach van dat ‘mister Jolki’, die ene morgen."

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen in Addis

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

5 Reasons To Choose A Notebook Now

Cast iron cookware is an old fashioned form of cookware that still has a place in today’s world.

thin
nl_NLDutch
nl_NLDutch

My Shopping Cart

Recente projecten