COLUMN

ONE OF THE GUYS

15 MAART 2020

3

JILKE TANIS

EIGENAAR JUNEY

“Mister Jolki, mister Jolki!” Terwijl ik met mijn camera sta te filmen, hoor ik vanuit de verte geroep. Ik kijk op en zie een van de twee mannen die ik deze morgen volg naar me staan te zwaaien. “Mister Jolki, come!” Glimlachend loop ik naar de waterkant, waar Hundaol en zijn partner al de hele morgen de kwaliteit van het water van de Awash Rivier testen. Mister Jolki, tot uw dienst!

Terwijl ik aan de waterkant de werkende wetenschappers observeer, denk ik terug aan het afgelopen jaar waarin ik voor Woord en Daad talloze mensen rond de Awash Rivier sprak. Mensen als Banci, die me vertelde dat ze, bij gebrek aan beter, soms het water uit de rivier moet drinken. Iemand als Gadiso, die vertelde hoe moeilijk het is om zijn land te irrigeren zonder water in de buurt. En een boer als Abilu, wiens oogst nu al twee keer door te veel regenval verwoest werd.   

Hundaol aan het werk

Hoewel de vele verhalen over watergebrek, overstromingen en vervuiling steeds weer door me heen schieten als ik thuis de kraan opendoe, zijn het juist ook de mooie en grappige momenten die me van al die uren rond de Awash bijblijven. Ik herinner me die ene morgen toen ik knalrood van de hitte in een machinekamer terecht kwam, waar een van de mannen naar mijn bezwete hoofd wees en vol enthousiasme uitsprak dat ik zo op z’n Ethiopische dochter leek. Ik denk aan de Ethiopische waterschapsmannen, die, toen ik hoogzwanger was, de hele dag over mijn ‘status’ spraken en er op stonden al mijn apparatuur te dragen. Aan Simenesh; een enthousiaste boerin die, toen niemand keek, de kans greep om me aan haar zoon te koppelen. Aan die keer dat we met 18 man op een tractor door het landschap reden. Aan toen we vastzaten in de modder en van een dijk dreigden te glijden.


Een jaar geleden was de Awash een gewone rivier. Maar de Awash is zoveel meer.


Een jaar geleden was de Awash voor mij een gewone rivier. Maar de Awash is zoveel meer. Het is de levensader voor kwetsbare boeren, een goudader voor grote plantages en het levensproject van al die bevlogen Woord en Daad-partners, die met hart en ziel betrokken zijn om het water eerlijker te verdelen. Daarom kreeg ik zo’n dikke glimlach van dat ‘mister Jolki’, die ene morgen. Het is een ware eer om voor even, een klein beetje, one of the guys te zijn.


Lees meer

Juney start vijfjarige samenwerking met Woord en Daad

Deze zomer start Juney een vijf-jarige samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland.

One of the guys - column voor het blad Werelddelen

"Daarom kreeg ik zo’n dikke glimlach van dat ‘mister Jolki’, die ene morgen."

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

thin
nl_NLDutch
nl_NLDutch

My Shopping Cart

Recente projecten