NIEUWS

Serie stedelijke

vluchtelingen in Addis

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopië. Voor ZOA

tekenden we hun verhalen op.

04 nov 2020

5

Jilke Tanis

Eigenaar Juney

Nadat haar vader Eritrea ontvluchtte, werden zijn achterblijvende gezinsleden door de overheid zo hard gestraft dat ze geen andere keus hadden dan eveneens hun biezen te pakken. Tien jaar later is Feruz (20) nog altijd boos op haar vader. “Ik had zoveel meer kunnen zijn.”

Het gebeurde toen Feruz een jaar of twaalf was. Haar vader, een soldaat in het Eritrese leger, had zijn spullen gepakt, was de grens met Sudan overgelopen en daarmee uit het leven van Feruz, haar moeder en haar twee broers en zusje vertrokken. Een daad van verzet die het leven van Feruz voor altijd veranderde. Niet veel later namelijk stonden soldaten bij Feruz op de stoep. Zowel hun huis als het land moest de familie inleveren, voor straf. Het loon dat hun vader als soldaat ontving werd per direct bevroren en de achterblijvers kregen bovendien ook nog een boete van 50.000 Nafka (zo’n 3000 euro) opgelegd. Alsof dat nog niet genoeg was, dreigde er, ter waarschuwing aan anderen, een gevangenisstraf.

"In mijn dromen hoor ik nog steeds mensen gillen"


Als Feruz terugdenkt aan de dag dat haar vader vertrok, wordt ze nog altijd boos. Hoewel ze haar pa maar twee keer per jaar zag, herinnert ze nog hoe hij gezinsfoto’s maakte als ze op een zeldzaam moment als gezin bij elkaar waren. Sinds die tijd heeft ze nooit meer wat van hem gehoord. Volgens geruchten is hij in Sudan, maar dat kan ook elk ander land zijn. Waarom hij haar verlaten heeft? Nog dagelijks vraagt Feruz het zich af. “Waarom zette hij ons op de wereld als hij ons niet wil? Als hij met ons zou willen leven, had hij dat wel gedaan. Wij zijn degenen die hem het meest nodig hebben… Ik ben erg boos op mijn vader, ik zou op een betere plek kunnen zijn. In plaats daarvan doe ik niets en moet ik op mijn moeder letten. Ik had zo veel meer kunnen zijn.”


Nu haar vader vertrokken was en de achterblijvers het leven onmogelijk werd gemaakt, zat er voor Feruz en haar familie niets anders op dan ook het land te verlaten. “Ik was nog jong toen dit speelde, maar kan me het nog goed herinneren. We vluchtten net na middernacht. Mijn moeder droeg mijn jongste broertje en mijn broer en zusje liepen ernaast.In mijn dromen hoor ik nog steeds mensen gillen. Ik zie ons nog door de woestijn lopen, ik zie het zand en de doornen. Ik bloedde van die stekelige punten en herinner me dat we met niemand mochten praten omdat dat gevaarlijk was.” Eenmaal in Ethiopië, komt de familie in Addis terecht. “In het begin was ons leven hier best oké. Mijn oudere broer zorgde voor ons. Op een dag, zo’n twee jaar geleden, besloot hij echter te vertrekken en de gevaarlijke route naar Europa te nemen. We denken dat hij vertrok om geld voor ons te kunnen verdienen, maar nooit hebben we meer iets van hem gehoord. Ik mis hem verschrikkelijk, hij was een heel goed persoon. Hij bad veel en was een heel aardige jongen."

Feruz is een van de vele stedelijke vluchtelingen die van hulporganisatie ZOA hulp krijgt. ZOA ondersteunt de vluchtelingen in Addis Abeba met trainingen en geeft ze ondersteuning om hun leven op de rit te krijgen of een business te starten.

Lees meer

Juney start vijfjarige samenwerking met Woord en Daad

Deze zomer start Juney een vijf-jarige samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland.

One of the guys - column voor het blad Werelddelen

"Daarom kreeg ik zo’n dikke glimlach van dat ‘mister Jolki’, die ene morgen."

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

thin
nl_NLDutch
nl_NLDutch

My Shopping Cart

Recente projecten