NIEUWS

Ethiopië kan wel wat

bomen gebruiken

15 JULI 2020

5

Jilke Tanis

Eigenaar Juney

De afgelopen jaren verdwenen de bomen in het Ethiopische Gambella bij bosjes, om als brandhout te dienen voor de lokale bevolking en honderdduizenden vluchtelingen. ZOA startte een tegenactie en plant 30.000 bomen.


Boem. Boem. Boem. Onder een grote mangoboom, ergens aan de oevers van de rivier die langs Gambella kronkelt, klinkt een ritmisch gebonk. In de schaduw aan de waterkant zit Angege met nog zo’n twintig andere vrouwen op de grond, de benen lang uitgestrekt. Met precieze uithalen slaan de harde werksters geconcentreerd op een hoopje aarde dat voor hen ligt, de grond langzaam zachter makend. Af en toe vegen ze zwijgend het zweet uit hun gezicht.

Angege is een schuchtere vrouw met een lieve blik. Elke morgen staat de door haar man verlaten moeder van vijf voor dag en dauw op om haar kinderen de deur uit doen. Zijn die naar school, dan loopt Angege naar haar werk, een kilometer van haar bescheiden hutje. Dolblij is ze met haar baan, vertelt ze op verlegen toon. Zonder haar maandelijkse loon van ZOA zou ze nooit in staat zijn om haar kinderen naar school te laten gaan. En die school is belangrijk, want haar kinderen zijn Angeges enige hoop op een beter leven.

Met tientallen kwetsbare vrouwen en een aantal mannen werkt Angege op de ZOA nursery, de ZOA kwekerij, waar duizenden bomen gekweekt worden. Over een tijdje, in het zaaiseizoen, zullen hier allerlei zaden uitgroeien tot groene schoten, die een paar kilometer verder op hun eindbestemming tot bloei zullen komen.

"We hopen een stukje vrede te brengen"


ZOA’s kwekerij ligt op zo’n drie kwartier rijden van Gambella, hoofdstad van de gelijknamige regio, niet ver van de Zuid-Sudanese grens. Anders dan de vrij koele Ethiopische hooglanden, is Gambella een tropische stukje aarde, waarvan onze Buitenlandse Zaken adviseert om er weg te blijven. Het is een regio die regelmatig opschrikt van heftig geweld en waar sinds de oorlog in Zuid-Sudan zo’n 450.000 vluchtelingen hun toevlucht zochten. Deze enorme toestroom van vluchtelingen valt de lokale bevolking, vanwege het gebrek aan banen en mogelijkheden, zwaar. Bovendien hebben zowel de Ethiopiërs als ook de Zuid-Sudanezen brandhout nodig om te kunnen koken, wat een kaalslag voor de vluchtelingenkampen en het landschap rond Gambella betekent.


“Gambella’s landschap wordt steeds eentoniger,” beaamt ZOA-medewerker Mesay Berecha. “Twintig jaar geleden had dit gebied een heel diverse flora en fauna. De massale bomenkap leidt tot erosie en problemen als droogte en overstromingen.” Een reden om in actie te komen: al in 2015 begon ZOA een uniek project waarin duizenden bomen gekweekt en geplant werden. Niet alleen op een door de overheid uitgezocht stuk land van 500 hectare, maar later ook in vluchtelingenkampen, waar de zon heet en schaduw schaars is. De bomen worden geplant door zowel vluchtelingen als lokale Ethiopiers, die op die manier een inkomen voor hun familie kunnen verdienen. De kwekerij wordt verzorgd door Ethiopiërs, zestig mensen worden getraind in het onderhoud van bomen en bos. Een uniek project, aldus Mesay. “Hoewel de uitputting van natuurlijke hulpbronnen een groot probleem is, is ZOA een van de weinige organisaties die zich richt op het milieu in Gambella. Ik vind het mooi dat we ons daarbij niet alleen op vluchtelingen richten, waar je makkelijker sponsorgeld voor krijgt, maar juist ook kwetsbare Ethiopiërs niet vergeten. Op die manier hopen we mensen bij elkaar te brengen en zo ook een stukje vrede te brengen.”

Iemand die wel wat vrede kan gebruiken is Simon, een Zuid-Sudanees die met zijn vrouw en kind in een kleine hut in een van de vluchtelingenkampen woont. Terwijl de ZOA-jeep door het kamp rijdt, wijst Simon ons op ZOA-logo’s die overal te zien zijn. “De meeste mensen wonen hier nu zo’n vijf jaar, sinds het begin van de oorlog. Werken mogen we niet, waardoor het voor ons lastig is om geld te verdienen.” Simon is blij dat hij van ZOA de mogelijkheid krijgt om alsnog wat geld bij elkaar te sprokkelen. “Door bomen te planten, maakt ZOA ons kamp groener, daar zijn we jullie dankbaar voor.” Op de achterbank van de jeep kijkt Mesay Simon vriendelijk aan. “Als we zowel het landschap van Gambella kunnen herstellen en spanningen in deze regio kunnen verminderen, zijn wij blij. Dan is dit project wat ons betreft geslaagd.”

Lees meer

Juney start vijfjarige samenwerking met Woord en Daad

Deze zomer start Juney een vijf-jarige samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad en Waterschap Zuiderzeeland.

One of the guys - column voor het blad Werelddelen

"Daarom kreeg ik zo’n dikke glimlach van dat ‘mister Jolki’, die ene morgen."

Red de ezel

Dagelijks worden in Afrika duizenden ezels van hun huid beroofd en in een zeecontainer naar China gestuurd.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

Naar Afrika?Deze grenzen zijn nu open

De meeste Afrikaanse landen sloten hun grenzen om de impact van de Corona-crisis te beperken. Juney zette op een rijtje welke landen je als Nederlandse toerist kunt bezoeken.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Overal sprinkhanen

Naast Corona zorgen miljoenen sprinkhanen voor een ongekende ramp in Ethiopië.

thin
nl_NLDutch
nl_NLDutch

My Shopping Cart

Recente projecten