NIEUWS

Dit moet je weten als je tijdens de coronacrisis naar Ethiopië vliegt

14 AUG 2020

Jilke Tanis

Eigenaar Juney

Er is veel verwarring over reizen naar Ethiopië tijdens de coronacrisis. Moet je nu 7 of 14 dagen in quarantaine? Mag dat thuis of moet dat in een hotel? Juney zette alle regels op een rijtje.


Vlak nadat de coronacrisis uitbrak, besloot de Ethiopische overheid dat iedereen die het land binnenkwam twee weken in quarantaine moest. Reizigers konden kiezen uit een stuk of tien hotels, waar je twee weken lang in een kamer opgesloten zou zitten.Toen wij in juli van Nederland naar Ethiopië vlogen, was deze regel gelukkig net opgeheven. Wij mochten thuis in quarantaine. Alles beter dan een krappe hotelkamer, wij waren allang blij.Op de groepsapp van Nederlanders in Ethiopië ontstond ondertussen verwarring. Want hoelang moet je nu precies in quarantaine en waarom wordt de ene negatieve testuitslag op Bole Airport wel goedgekeurd en andere test niet? Ik zette alle actuele verplichtingen en regels op een rijtje.

  1. Quarantaine is verplicht

Eind juni besloot de Ethiopische overheid dat quarantaine voor reizigers naar Ethiopië verplicht blijft. Iedereen met een adres in Ethiopië of een plek waar hij/zij kan verblijven én een negatieve testuitslag die bij aankomst op Bole Airport kan worden overhandigd, mag 14 dagen thuis in quarantaine. Heb je geen test gedaan, dan wordt er alsnog een test afgenomen en ga je, op eigen kosten, sowieso minimaal 7 dagen in quarantaine in een hotel of in een van de quarantaine centra in het land.Heb je geen verblijfsadres, dan ga je eveneens op eigen kosten in een hotel in quarantaine, voor minimaal 14 dagen. Aan het eind van deze periode wordt er weer een test afgenomen. Is die negatief, dan mag je het hotel verlaten.


2. Alleen met een PCR-test ontkom je aan quarantaine in een hotel


Bij aankomst in Addis Abeba moet je dus kunnen aantonen dat je geen corona hebt. Dat doe je door de uitslag van een coronatest te laten zien die maximaal 72 uur oud is. Het allerbelangrijkste is dat er in het document staat dat er een PCR-test is afgenomen. Staan die letters PCR niet op het document, dan heb je grote kans dat je alsnog in quarantaine in een hotel moet.


Dus:

  1. Zorg dat je een PCR SAR-CoV-test hebt gehad en geen bloedtest
  2. Zorg dat je test geprint is en officiële stempels heeft 

Een test kun je laten doen bij KLM Health Services, via vaccinatiecentrum.nl of via het Huisartslab. Zelf deden wij een test via het Huisartslab bij de Corendon Village in Badhoevedorp. Werkt prima, is goedkoper dan het testen bij KLM Health Services, de uitslag is snel binnen en de test wordt goedgekeurd op Bole Airport.

3. Op Bole Airport wordt je opnieuw getest

Iedere reiziger die op Bole Airport aankomt, wordt getest op Covid-19. Dit staat los van de negatieve testuitslag die je bij je hebt.Bij een negatieve uitslag krijg je overigens geen telefoontje.


4. Als toerist naar Ethiopië? Vlieg niet via Brussel!

De Belgische grenspolitie laat reizigers die niet kunnen aantonen dat ze in Ethiopië wonen het land niet verlaten. Wil je op een toeristenvisum naar Ethiopië, vermijd dan Brussels Airport en vlieg via Amsterdam of Frankfurt. Check voor vertrek eventueel nog even de actuele situatie bij de grenspolitie.


5. Geen lokaal adres?

Kies uit een lijst hotels waar je kunt verblijven

Zonder verblijfsadres in Ethiopië, moet je dus verplicht in quarantaine in een hotel in Addis Abeba. Bij aankomst op Bole Airport krijg je een lijst met actuele hotels. Een aantal maanden geleden maakten we een overzicht en reviews van de hotels waar Nederlanders in quarantaine gezeten hebben. Doe er je voordeel mee.

TIPS & TRICKS

Download een handige pdf met informatie over de verschillende quarantainehotels in Addis Abeba.

(LET OP: dit is slechts een selectie en gebaseerd op ervaringen van Nederlanders. Het aantal beschikbare hotels varieert voortdurend. Vraag op Bole Airport de actuele lijst.)

** LET OP SCAM**

Verschillende Nederlanders maken in juni melding van fraude bij boeking van het Sapphire Addis.Het volgens het hotel officiële e-mailadres info@sapphireaddishotel wordt beheerd door iemand die graag jouw geld op zijn eigen bankrekening ziet. Bij reservering via dit emailadres krijg je een voucher met bankgegevens van een privépersoon met het verzoek geld over te boeken om de reservering te bevestigen. Bij aankomst in het hotel moet je vervolgens opnieuw een betaling doen en ben je je geld kwijt.

Tip: betaal je reservering bij dit hotel contant bij de balie.


6. In Addis Abeba zijn mondkapjes op straat verplicht


Stop een aantal extra mondkapjes in je koffer. In Addis Abeba is het dragen daarvan op straat verplicht. Buiten Addis is dit (nog) niet het geval. Overal in Ethiopië wordt verwacht dat je in de auto een mondkapje draagt.


7. De corona-getallen stijgen, maar er zijn grotere problemen

Het aantal Corona-gevallen in Ethiopië stijgt dagelijks. Dat is echter niet het grootste probleem. Door Corona raakten duizenden Ethiopiërs hun baan kwijt. Geen baan is geen geld en geen geld is geen eten. Spaargeld hebben de meeste Ethiopiërs niet en er ontstaan erg schrijnende situaties.


Juney maakte vorige week onderstaande video over de noodhulpactie van Stichting Addis Alem.

Lees meer

Deze 12 items zijn onmisbaar op reis

Een stekkerdoos en de app maps.me. 12 handige items die onnmisbaar zijn als Juney reist.

Serie stedelijke vluchtelingen

In Addis Abeba wonen miljoenen vluchtelingen uit de buurlanden van Ethiopie. Voor ZOA tekenden we hun verhalen op.

Naar Afrika? Deze grenzen zijn nu open

De meeste Afrikaanse landen sloten hun grenzen om de impact van de Corona-crisis te beperken. Juney zette op een rijtje welke landen je als Nederlandse toerist kunt bezoeken.

sprinkhanenplaag Ethiopiê
Ethiopië kan wel wat bomen gebruiken

Juney reisde naar Gambella voor een reportage over een uniek bomenplantproject.

thin
nl_NLDutch
nl_NLDutch

My Shopping Cart

Recente projecten